Vesikolmio Oy

Nivala-Ylivieska-siirtoviemärin ja Kalajokilaakson keskuspuhdistamon rakentaminen aikaistuvat

Ympäristöministeriö on myöntänyt Vesikolmio Oy:lle enintään miljoonan euron avustuksen, jolla parannetaan energiatehokkuutta jätevesien käsittelyssä sekä lisätään jätevesien ravinnekierrätystä. Avustuspäätöksen myötä Vesikolmion hanke siirtoviemärin rakentamiseksi Nivalan ja Ylivieskan välille aikaistuu vuodella.

Valtionavustuksella Vesikolmio kattaa Kalajokilaakson keskuspuhdistamon laajennuksesta syntyviä kustannuksia. Laajennuksen suunnittelussa on painotettu energiatehokkuutta ja ravinteiden kierrätystä hyötykäyttöön.

– Olemme todella tyytyväisiä, että valtio päätti tukea näin merkittävästi Vesikolmion mittavaa ympäristöinvestointia. Investointi merkitsee isoa askelta kohti hiilineutraalia jätevedenpuhdistusta Kalajokilaaksossa. Luonnollisesti hankkeella on myös positiiviset työllisyysvaikutukset, sanoo Vesikolmio Oy:n toimitusjohtaja Risto Bergbacka.

Energiatehokkuutta parantaa esimerkiksi lämmön talteenotto, jolla täydennetään osa Kalajokilaakson keskuspuhdistamon energiantarpeesta. Jätevesilietteen ravinteet puolestaan saadaan hyödynnettyä tehokkaasti, kun ravinteet toimitetaan käsiteltäviksi biokaasulaitokselle aumakompostoinnin sijasta.

Siirtoviemärin sijoittamissopimusten hankinta käynnistyy helmikuussa

Valtionavustuksen ehtoihin kuuluu, että hankkeen on oltava valmis vuoden 2022 loppuun mennessä. Se jouduttaa myös Nivala-Ylivieska siirtoviemärin rakentamista. Siirtoviemäri-investointi on osa kokonaisuutta, jossa Vesikolmio keskittää alueensa jätevesien käsittelyn Kalajokilaakson keskuspuhdistamolle. Keskitetty jätevesien käsittely on tehokkain keino pienentää Kalajokeen kohdistuvaa ravinne- ja kiintoainekuormitusta.

– Siirtoviemäri mahdollistaa alueen asukkaille liittymisen osaksi keskitettyä jätevedenpuhdistusta ja päästä eroon kiinteistökohtaisista puhdistusjärjestelmistä. Siirtoviemärin sijoittamissopimusten hankinta käynnistyy helmikuussa, Bergbacka kertoo.

Siirtoviemärin kustannusarvio on hieman yli 7 miljoonaa euroa. Sen rakennusurakka kilpailutetaan kevään kuluessa, ja rakentamisen on määrä alkaa ensi syksynä. Kalajokilaakson keskuspuhdistamon laajennuksen kustannusarvio on noin 4 miljoonaa euroa.

 

Lisätiedot:

Risto Bergbacka
toimitusjohtaja, Vesikolmio Oy
044 0890 777
www.vesikolmio.fi