Vesikolmio Oy

Meneillään oleva Vesikolmio Oy:n keskuspuhdistamon laajennus Kalajoella merkitsee isoa askelta kohti hiilineutraalia jätevedenpuhdistusta Kalajokilaaksossa. Kustannuksiltaan noin 3,2 miljoonan euron suuruisella ympäristöinvestoinnilla on myönteiset vaikutukset myös Kalajoen vedenlaatuun.

Keskuspuhdistamon 2-vaiheen laajennustyöt ovat parhaillaan käynnissä, ja töiden on määrä valmistua kesällä 2022.
– Laajennusinvestointi on hyvä esimerkki niistä toimista, joilla hiilineutraaliutta voidaan käytännössä edistää. Ympäristövaikutusten lisäksi hankkeella on rakennusaikana työllistävä vaikutus sekä suoraan että välillisesti, Vesikolmio Oy:n toimitusjohtaja Risto Bergbacka sanoi Kalajoella järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vesikolmio on saanut ympäristöministeriön ravinteiden kierrätystä edistävästä Raki-hankkeesta miljoonan euron suuruisen avustuksen keskuspuhdistamon laajennuksesta aiheutuviin kustannuksiin. Investoinnin ansiosta energiatehokkuus jätevesien käsittelyssä paranee ja jätevesien ravinnekierrätys lisääntyy.

Energiatehokkuutta tehostaa muun muassa lämmön talteenotto. Jätevesien ravinteet voidaan puolestaan hyödyntää paremmin, koska ravinteet toimitetaan käsiteltäviksi biokaasulaitokselle aumakompostoinnin sijasta.

Syksyllä valetaan allasrakenteiden betoniseiniä

Keskuspuhdistamon 2-vaiheen pääurakoitsijana toimii Ab Tallqvist Infra Oy.

– Työt ovat edistyneet aikataulussa. Pohjatöissä vaativin osuus on ollut kalliolouhinta. Sitä tehtiin lähellä olemassa olevaa rakennusta, mutta louhintakin sujui kuten piti. Syksyn aikana valetaan allasrakenteiden betoniseiniä. Marras-joulukuussa ovat vuorossa runkotyöt, ulkoseinät ja vesikatto, kertoi pääurakoitsijaa edustava vastaava työnjohtaja Jari Sjöström.

Louhintamäärä kohteessa on noin 1 000 kuutiometriä. Betoniraudoitetta tarvitaan 120 tonnia ja betonia 900 kuutiometriä.

Keskuspuhdistamolle johdetaan tällä hetkellä jätevedet muun muassa Ylivieskan, Alavieskan ja Kalajoen kaupungin viemäröidyiltä alueilta. Nivala-Ylivieska-siirtoviemärin valmistumisen jälkeen keskuspuhdistamolle johdetaan myös Nivalan ja Haapajärven jätevedet.


Lisätiedot:

Risto Bergbacka
toimitusjohtaja, Vesikolmio Oy
044 0890 777
risto.bergbacka@vesikolmio.fi
www.vesikolmio.fi

Vesikolmio Oy:n toimitusjohtaja Risto Bergbacka (vas.) ja Ab Tallqvist Infra Oy:n vastaava
työnjohtaja Jari Sjöström esittelivät medialle keskuspuhdistamon laajennuksen työmaata.